Presiden Rusia, Indonesia bincang isu Ukraine, bekalan makanan

Spread the love

MOSCOW, 1 Julai : Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden Indonesia Joko Widodo pada Khamis mengadakan perbincangan mengenai situasi semasa di Ukraine serta bekalan bijirin dan baja susulan kekurangan bekalan makanan global, lapor Xinhua.

Ketika sidang media bersama selepas mesyuarat dua hala di Kremlin itu, Putin memaklumkan secara terperinci mengenai situasi semasa di Ukraine kepada Widodo.

Menyentuh mengenai ketidakseimbangan pasaran makanan global, Putin mengaitkan masalah itu dengan dasar makroekonomi yang tidak bertanggungjawab beberapa negara Barat.

Putin berkata pada tahun lepas, Rusia mengeksport lebih 43 juta tan bijirin merangkumi 33 juta tan gandum, dan hasil tuaian yang baik tahun ini memungkinkan Rusia mengeksport lebih banyak.

Rusia juga bersedia untuk menghantar bekalan baja dan bahan lain ke Indonesia dan negara-negara lain yang mempunyai hubungan baik Kremlin.

Untuk tujuan ini, Putin menekankan “kepentingan memulihkan rantaian bekalan yang terganggu akibat sekatan (ke atas Rusia)”.

Widodo yang melawat Kyiv sebelum berkunjung ke Moscow turut menggariskan kepentingan mempromosikan penyelesaian damai terhadap krisis Ukraine.

“Saya menyampaikan mesej daripada Presiden (Ukraine) (Volodymyr) Zelensky kepada Presiden Putin dan menzahirkan kesediaan saya untuk menjadi perantara antara kedua-dua pemimpin,” katanya.

Widodo menghargai janji Putin bagi menjamin bekalan makanan serta baja bukan sahaja dari Rusia tetapi membabitkan negara pembekal Ukraine. – TVS

Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *