Mogok di Lapangan Terbang Portugal, Lebih 300 Penerbangan Dibatalkan

Spread the love

LISBON, 19 Julai — Mogok pekerja Groundforce, syarikat subsidiari TAP Air Portugal telah menyebabkan 327 penerbangan terpaksa dibatalkan pada Ahad, lapor Xinhua.

Sebanyak 301 daripada 511 penerbangan keluar masuk yang dijadualkan di lapangan terbang Lisbon terpaksa dibatalkan di samping 26 penerbangan turut dibatalkan di lapangan terbang Porto.

“Ia berikutan mogok pekerja.Kami merayu kepada penumpang yang terjejas agar tidak ke lapangan terbang Lisbon sebaliknya mendapatkan maklumat melalui saluran digital dan telefon,” memetik kenyataan ANA, syarikat pengurusan Lapangan Terbang Portugal.

Hanya syarikat penerbangan tambang murah yang menggunakan Terminal 2 di lapangan terbang Lisbon yang beroperasi kerana dikendalikan syarikat pengurusan lain.

Mogok pekerja Groundforce bermula pada Sabtu menyebabkan 260 penerbangan di dua lapangan terbang utama Portugal dibatalkan pada hari tersebut. Pembatalan lain dijadualkan antara 29 Julai dan 2 Ogos.

Mogok itu dianjurkan Union of Airport Handling Technicians (STHA) sebagai protes berhubung “pembayaran gaji dan isu kewangan lain”. Pekerja Groundforce dikatakan mengalami masalah kelewatan pembayaran gaji sejak Februari 2021.

Sebanyak 50.1 peratus saham Groundforce milik Pasogal Group manakala 49.9 peratus lagi oleh kumpulan TAP, yang kemudian pada 2020 diambil alih kerajaan Portugal.

Groundforce mendakwa TAP berhutang sebanyak €12 juta (US$1.7 juta) untuk perkhidmatan yang telah diberikan, sebaliknya menurut TAP pihaknya tidak mempunyai sebarang tunggakan terhadap Groundforce.

— BERNAMA


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *