PETRONAS Sumbang iPad Kepada 2,996 Pelajar Kurang Bernasib Baik

Spread the love

KUCHING: Kira-kira 2,996 pelajar kurang bernasib baik dari 16 sekolah menengah di Sarawak menerima iPad dengan sambungan data dari Yayasan PETRONAS, cabang tanggungjawab sosial korporat (CSR) PETRONAS, sebagai sebahagian daripada inisiatif peringkat kebangsaan untuk memudahkan akses yang lebih baik kepada pembelajaran dalam talian.

Penerima merupakan pelajar dari SMK Sematan, SMK Bau, SMK Penrissen, SMK Gedong, SMK Engkilili, SMK St Anthony, SMK Bandar Sarikei, SMK Julau, SMK Julau No. 2, SMK Bandar Bintangor, SMK Agama Igan, SMK Three Rivers, SMK Baru Bintulu, SMK Sebauh, SMK Pujut dan SMK Trusan.

Menurut kenyataan akhbar PETRONAS yang dikeluarkan semalam, alat tersebut diedarkan kepada pelajar berkenaan menerusi pejabat pendidikan daerah di Lundu, Bau, Padawan, Simunjan, Lubok Antu, Sarikei, Julau, Meradong, Dalat, Mukah, Bintulu, Tatau/Sebauh, Miri dan Lawas bermula 28 Jun hingga 6 Julai.

Sumbangan itu adalah sebahagian daripada komitmen Yayasan PETRONAS kepada CERDIK, satu inisiatif CSR perintis oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC).

Tujuan CERDIK adalah untuk membantu keluarga berpendapatan rendah menyesuaikan diri dengan lebih baik kepada pelajaran dalam talian, e-pembelajaran dan bentuk ajaran jauh lain dalam norma baharu.

“Kita mahu menyediakan akses yang sama rata kepada pendidikan berkualiti, supaya tiada yang ketinggalan dalam usaha mengejar kecemerlangan akademik,” kata Pengurus Besar PETRONAS Sarawak, Zulaihi M Mantali.

“Dengan sumbangan ini, kita harap lebih ramai pelajar, terutamanya dari masyarakat luar bandar dan kurang bernasib baik, dapat menikmati akses yang lebih baik kepada pelajaran dalam talian, terutamanya apabila negara berada di bawah sekatan disebabkan oleh pandemik COVID-19,” tambahnya.

Yayasan PETRONAS sudah mengedar 12,000 iPad dan alat sokongan bernilai RM30 juta kepada 81 sekolah di 69 daerah seluruh negara sejak Mei 2021. Direka untuk menyokong keperluan pembelajaran pelajar selama tiga tahun akademik, alat tersebut disertai waranti, sokongan teknikal, penyelenggaraan dan khidmat data percuma.

Yayasan PETRONAS, yang bekerja sama dengan Kementerian Pendidikan (MoE), Kementerian Kewangan (MoF) dan Yayasan Hasanah selain rakan-rakan GLC dan GLIC lain, mengutamakan sekolah dengan peratusan tinggi pelajar dari keluarga kurang bernasib baik.

CERDIK merupakan satu inisiatif perintis CSR yang dipacu oleh GLC dan diumumkan dalam Belanjawan 2021 untuk menyediakan akses digital kepada pendidikan menerusi kemudahan mengakses alat dan sambungan data.

Dalam kerjasama dengan MoE dan MoF, inisiatif ini dibiayai sepenuhnya oleh GLC, GLIC dan sektor swasta, dan ia mahu memperkasakan pembelajaran berterusan dalam norma baharu selain menyediakan akses pendidikan kepada kanak-kanak sekolah yang paling terpinggir.

Sekretariat inisiatif CERDIK adalah Yayasan Hasanah, yayasan kebajikan bagi Khazanah Nasional Berhad.

Tags: #bm

Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *