Buang Sisa PPE & Pelitup Muka Dengan Betul

Spread the love

KUCHING: Lembaga Sumber Asli dan Alam Sekitar (NREB) Sarawak menyeru semua pihak untuk memainkan peranan dengan memastikan pelitup muka dan sisa peralatan perlindungan peribadi (PPE) dibuang dengan betul dan selamat.

Menerusi kenyaatn NREB pada Khamis berkata, pemakaian pelitup muka adalah untuk melindungi diri namun pada masa yang sama pembuangan pelitup muka dan sisa PPE secara betul amat penting demi kesihatan dan persekitaran lebih baik kepada alam sekitar kepada generasi masa depan.

Katanya lagi, Kerajaan pada masa ini sedang melakukan yang terbaik dalam menangani isu sisa PPE dan bagi NREB bagi memperhebatkan penguatkuasaan dan pemantauan.

“Pemantauan dan rondaan yang dibantu menggunakan dron telah meningkatkan kecekapan serta keberkesanan pasukan penguatkuasa mengesan sebarang aktiviti tidak bertanggungjawab seperti pembuangan sampah sebarangan yang memberi kesan buruk kepada alam sekitar.

“Mereka yang didapati bersalah boleh dikenakan hukuman maksimum RM50,000 atau penjara sehingga 3 tahun atau kedua-duanya,” menurut NREB.

Justeru katanya, penggunaan PPE adalah tidak boleh lama dan pelitup muka adalah sebagai satu kategori sampah baharu yang muncul.

“Pengesyoran penggunaan wajib pelitup muka atau PPE diperluaskan ke banyak tempat awam seperti pengangkutan awam, kedai, pejabat atau premis lain dan ini menghasilkan peningkatan jumlah sisa PPE dilupuskan juga meningkat,” katanya

Orang ramai boleh menghubungi talian hotline aduaan awam melalui WhatsApp atau hubungi talian 013-7595866.

Tags: #bm

Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *