Solat Jumaat di Masjid dan Surau dibenarkan

Spread the love

SARAWAK: Solat Jumaat dijangka berlangsung seperti biasa bermula minggu ini apabila solat berjemaah di Masjid Jamek Negeri Sarawak telah mula dibenarkan.

Hal ini selepas Majlis Islam Sarawak menerusi garis panduan baharu berkuatkuasa 7 Julai menetapkan solat Jumaat adalah dibenarkan di sini dengan syarat tidak melebihi 400 orang.

Had jemaah bagi kategori Masjid bahagian, daerah, daerah kecil dan kariah adalah tidak melebihi 200 orang.

Bagi surau berjumaat pula adalah dibenarkan dengan tidak melebihi 100 orang.

“Had jemaah adalah termasuk pegawai masjid dan jawatankuasa pengurusan serta mematuhi penjarakan fizikal satu meter,” kata Majlis Islam Sarawak (MIS).

MIS juga menetapkan bahawa solat fardhu di Masjid Jamek Negeri Sarawak adalah dibenarkan tidak melebihi 150 orang manakala bagi bahagian, daerah, daerah kecil dan kariah serta surau adalah tidak melebihi 100 orang.

Berhubung aktiviti pengurusan jenazah yang tiada kaitan dengan covid-19, MIS memaklumkan ia dibenarkan di masjid dan surau dengan kehadiran tidak melebihi 10 orang ahli waris sahaja.

Kehadiran pengurus jenazah adalah dibenarkan dengan bilangan yang sesuai.

Garis panduan turut menetapkan bahawa aktiviti ziarah kubur adalah ditangguhkan buat sementara.

Neburut MIS lagi, garis panduan ini berkuatkuasa mulai 7 Julai 2021 sehingga Perintah Kawalan Pergerakan PKP ditamatkan atau mana-mana arahan lanjut yang ditetapkan.

Tags: #bm

Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *