Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Mengisytiharkan China Bebas Malaria Setelah 70 Tahun Menanganinya

Spread the love

China telah menjadi negara ke-40 diisytiharkan bebas daripada malaria. Pasukan pakar perubatan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melakukan pemeriksaan pada bulan Mei tahun ini untuk mengesahkan China, status bebas malaria. Setakat ini, tiada kes dikesan selama empat tahun.

“Kami mengucapkan tahniah kepada rakyat China yang membebaskan negara mereka dari penyakit malaria ini. Kejayaan mereka diperolehi ini adalah sukar dan hanya muncul setelah beberapa dekad usaha dan pembasmian yang berterusan. Dengan pengumuman ini, China termasuk dengan negara luar lain yang bebas malaria membuktikan bahawa adalah matlamat tersebut yang dapat dicapai,” kata ketua pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

China melaporkan sekitar 30 juta kes setiap tahun pada tahun 1940-an. Sejak itu, pelbagai usaha dan inisiatif yang dilakukan oleh negara berkenaan untuk menurunkan kes tersebut.

WHO mengatakan, China mula mengedarkan ubat untuk mencegah penyakit itu dikawasan berisiko beberapa dekad yang lalu. Kawasan pembiakan nyamuk juga telah dibasmi secara sistematik dan penghalau serangga dan jaring pelindung telah tersedia secara meluas.

Satu program saintifik ditubuhkan pada tahun 1967 untuk mencari rawatan malaria baru menemukan artemisinin, yang merupakan sebatian teras terapi gabungan berasaskan artemisinin (ACT).

Pada tahun 1980-an, China adalah antara negara pertama yang banyak menguji penggunaan jaring yang dirawat dengan racun serangga untuk mencegah penyakit malaria.

Pada tahun 1990-an, China melaporkan penurunan sehingga 117.000 kes, dan kematian telah berkurang sebanyak 95%. Sejak tahun 2003, China meningkatkan usaha lebih jauh dan angka kes tahunan diturunkan menjadi 5,000 setiap tahun.

Untuk diisytiharkan bebas dari penyakit bawaan nyamuk ini, setiap negara perlu mendapat permohonan WHO setelah tiga tahun tidak ada kes malaria. Ini diikuti dengan mengemukakan bukti, dan menunjukkan kemampuan mereka untuk mencegah wabak tersebut.

China memohon pensijilan daripada WHO pada tahun 2020 dan memberik impak positif dengan empat tahun berturut-turut dari kes sifar malaria. Pakar perubatan telah mengadakan lawatan ke negara tersebut pada Mei tahun ini untuk mengesahkan negara tersebut status bebas malaria, dan kesediaan untuk mencegah wabak di masa depan.

Tags: #bm, malaria

Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *