Kekurangan bekalan oksigen merawat Covid-19, puluhan mati di Indonesia

Spread the love

JAKARTA, 6 JULAI – Lebih 60 orang dilaporkan meninggal dunia di sebuah hospital di Indonesia berikutan kekurangan bekalan oksigen untuk merawat pesakit Covid-19.

Negara itu kini difahamkan sedang menghadapi gelombang baru COVID-19 yang teruk, didorong oleh varian Delta yang semakin ganas menular.

Negara dengan populasi keempat tertinggi di dunia ini menghadapi salah satu wabak terburuk di Asia, dengan catatan tertinggi 27,913 kes baru dilaporkan pada hari Sabtu lalu. Pulau-pulau Bali dan Jawa termasuk ibukota Jakarta mengisytiharkan darurat pada Sabtu untuk mengekang penyebaran virus yang kembali merebak.

Dalam satu kenyataan, Hospital Sardjito di Jawa mengatakan bahawa 63 pesakit meninggal antara Sabtu dan Ahad apabila bekalan oksigen habis.

CNN melaporkan pihak hospital mengatakan bahawa mereka telah meminta lebih banyak bekalan oksigen beberapa hari sebelum kejadian itu, tetapi kemasukan pesakit dihantar ke hospital sejak hari Jumaat lalu telah melebihi hadnya dan bekalan oksigen telah habis dari masa yang dijangkakan.

Berikutan kejadian tersebut, kerajaan Indonesia telah memohon industri gas untuk meningkatkan pengeluaran oksigen perubatan, kata pegawai kementerian kesihatan Siti Nadia Tarmizi. “Kami juga berharap sesiapa tidak menyimpan bekalan oksigen,” tambahnya.

Dalam isu berasingan, kementerian yang mengawasi respons COVID-19 Indonesia memerintahkan industri gas untuk mengutamakan pengeluaran untuk memenuhi anggaran permintaan 800 metrik ton oksigen setiap hari untuk keperluan perubatan.

Industri ini mempunyai kapasiti terbiar 225,000 metrik tan setahun yang masih dapat digunakan, tambah kementerian itu.

Hospital di seluruh Jawa dikatakan di ambang bahaya ekoran penyebaran varian Delta yang disifatkan sangat bahaya dan pantas menular yag pertama kali dikenal pasti di India.

Varian tersebut dikatakan juga telah menyebabkan lonjakan kes yang dramatik dan mendorong sumber perubatan ke ambang kehancuran.

Di Jakarta, dilaporkan jumlah pengebumian harian telah meningkat sepuluh kali ganda sejak awal Mei, dengan 392 pengebumian pada hari Sabtu sahaja.

Negara itu “mengalami peningkatan dramatik dalam kes yang disahkan setelah cuti perayaan,” kata Menteri Kesihatan Indonesia Budi Gunadi Sadikin pada hari Jumaat lalu.

Pihak berkuasa pada mulanya tidak menyedari seberapa cepat virus itu merebak dalam gelombang terbaru ini, “Varian ini mudah merebak semua orang – bukan sahaja kanak-kanak, tetapi juga orang dewasa,” katanya. “Jika kita membandingkan dengan gelombang sebelumnya, jumlah kes yang disahkan meningkat dengan lebih cepat untuk orang dewasa dan kanak-kanak.”

Jumlah kanak-kanak yang dijangkiti dan dimasukkan ke hospital lebih tinggi kali ini berbanding gelombang sebelumnya di Indonesia, mungkin kerana jumlah keseluruhan jangkitan di seluruh negara – tetapi kadar kemasukan ke hospital masih lebih rendah daripada pesakit dewasa, katanya.

Lebih dari 350 doktor dan pekerja perubatan di Indonesia telah dijangkiti COVID-19 walaupun telah divaksinasi dengan vaksin Sinovac dari China, kata para pejabat pada pertengahan bulan Jun, yang menimbulkan kegelisahan mengenai keberkesanan vaksin terhadap varian yang lebih menular.

Tags: #bm, covid

Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *