DHL Express sempurnakan penghantaran vaksin Pfizer-Biotech sumbangan AS ke Malaysia

Spread the love

KUALA LUMPUR, 5 Julai (Bernama) — DHL Express hari ini telah menyempurnakan penghantaran vaksin Pfizer-BioNTech sumbangan kerajaan Amerika Syarikat ke Malaysia.

Penyedia logistik berkata ketibaan sekitar 1,000,000 dos itu adalah sebagai sebahagian daripada komitmen AS baru-baru ini untuk membantu usaha pemulihan di seluruh dunia.

Ketua Pegawai Eksekutif DHL Express Asia Pasifik Ken Lee berkata penghantaran itu dapat dilakukan menerusi program Akses Global Vaksin COVID-19 (COVAX) yang bertujuan mempercepatkan akses global bagi imunisasi menentang pandemik berkenaan.

“Kami sangat berbesar hati dengan kepercayaan yang diberikan oleh pelanggan dan saya amat bangga pasukan ini sekali lagi berjaya menghantar satu lagi kumpulan vaksin COVID-19 ke Malaysia.

“DHL Express akan terus memanfaatkan jaringan global dan kepakaran logistik perubatan yang kukuh untuk memastikan bahawa vaksin yang menyelamatkan nyawa ini tiba dengan selamat dan cepat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

DHL Express telah mengatur pengambilan vaksin dari kemudahan di AS sebelum dihantar dari hab Cincinnati ke DHL Express Subang Gateway, dan kemudiannya akan diedarkan ke lokasi yang ditentukan di Kuala Lumpur.

Ia menambah, perjalanan mengambil masa hanya empat hari dengan pematuhan pengendalian dan penyimpanan yang ketat.

Sementara itu, Pengarah Urusan DHL Express Malaysia dan Brunei Julian Neo berkata setakat ini, DHL telah menghantar lebih daripada 300 juta dos vaksin yang diluluskan ke seluruh dunia dengan lima juta daripadanya adalah ke Malaysia.

— BERNAMA


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *