Operasi Samseng Jalanan: Aksi ‘Superman’ Bawa Padah.

Spread the love
Gambar Hiasan

KUCHING (24 Mei): Sebanyak 127 saman telah dikeluarkan sepanjang operasi trafik polis dalam tempoh 12 jam bermula malam Ahad di Jalan Tun Datuk Patinggi Haji Abdul Rahman Yakub di Petra Jaya.

Pemangku Ketua Polis Kuching Supritendan Merbin Lisa mengatakan operasi ‘Op Samseng Jalanan’ yang bermula dari jam 9.30 malam Ahad hingga 10 pagi semalam juga menyaksikan penangkapan lima individu berusia antara 16 dan 24 tahun, kerana menunggang motosikal dengan cara yang berbahaya.

“Kelima-lima mereka ditangkap kerana melakukan aksi ‘Superman’ ketika menunggang di jalan. Aksi itu bukan sahaja membahayakan diri mereka sendiri tetapi juga membahayakan pengguna jalan raya yang lain,” katanya dalam satu kenyataan, sambil menambah kelima-lima mereka disiasat di bawah Seksyen 42 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Mengenai saman yang dikeluarkan, Merbin berkata mereka melakukan kesalahan seperti mengendalikan kenderaan yang tidak diinsuranskan, cukai jalan yang telah tamat tempoh, plat kenderaan mewah, lesen memandu yang telah tamat tempoh, tanpa cermin sisi, dan sistem ekzos yang diubah.

Sebanyak 29 motosikal juga turut dirampas kerana pengubahsuaian haram.

“Sebanyak 43 kenderaan dan 67 individu diperiksa semasa operasi. Objektif operasi ini adalah untuk memastikan keselamatan jalan raya daripada pembuli jalan raya yang memandu atau menunggang motosikal mereka dengan bahaya, ”tambahnya.

Merbin mengatakan, selain saman lalu lintas, polis juga mengeluarkan notis kompaun kepada 39 individu kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Bersyarat Bersyarat.

“Seorang lelaki berusia 22 tahun telah didapati melanggar perintah kuarantin dari Kementerian Kesihatan. Lelaki itu kemudian ditangkap setelah didapati terlibat dalam kejadian pembuli jalan raya sebelum ini,” katanya.


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *